Xώρες παραγωγής: Ελλάδα
Έτος παραγωγής: 1990
Διάρκεια: 90΄
Γλώσσα: Ελληνικά
Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, που συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο Ψύλλος τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, του δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…
Θέματα: ζωή στο χωριό, ελληνική επαρχεία, ορεινό τοπίο, όνειρα, φαντασία, σχολείο, φιλία, στερεότυπα, κοινωνία
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Δημήτρης Σπύρου
Ο Δημήτρης Σπύρου γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή και σπούδασε Κινηματογράφο. Αρχικά εργάσθηκε στο θέατρο ως ηθοποιός αλλά από το 1982 στράφηκε στον κινηματογράφο όπου στα χρόνια της «μαθητείας» εργάστηκε σαν ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, σεναριογράφος και διευθυντής παραγωγής. Το 1985 άρχισε να σκηνοθετεί, δημιουργώντας ταυτόχρονα και την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ η οποία λειτουργεί ως σήμερα με σημαντικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ. Από το 1989, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα του κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, κάνοντας αρχικά την ταινία «Ο Ψύλλος» (η οποία γνώρισε διεθνή επιτυχία) και το 1993 εκδόθηκε και με τη μορφή μυθιστορήματος («Ο Ψύλλος», εκδόσεις Πατάκη) με 14 επανεκδόσεις ως σήμερα.
Από το 1995 διευθύνει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, η οποία ασχολείται με: διανομή ταινιών, παραγωγή ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, διαχειρίζεται το cine ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα, διοργανώνει Φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, παράγει και διανέμει εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής. Από το 2008 είναι μέλος του Δ.Σ. της European Children’s Film Association.
Σχετικά με τον κινηματογράφο για παιδιά έχουν δημοσιευτεί δεκάδες κείμενά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το 2004 εκδόθηκε το βιβλίο του «Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό». Παράλληλα, ασχολείται με τη λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα) και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού. Έχουν εκδοθεί δυο ποιητικές συλλογές του και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Το 1981 πήρε το 1ο Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό για ποιητές κάτω των 35 ετών (την κριτική επιτροπή τότε αποτελούσαν τρεις κορυφαίοι έλληνες ποιητές Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος και Τάκης Σινόπουλος).
Οι υπόλοιποι συντελεστές
Σενάριο: Δημήτρης Σπύρου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος
Μοντάζ: Χρίστος Σαντατσόγλου
Μουσική: Μιχάλης Τερζής
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς, Βάγια Παγγαία
Κοστούμια: Βάγια Παγγαία
Ερμηνείες: Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Λεωνίδας Βαρδαρός
Κριτικές
"Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία. H ταινία συμπεριλαμβάνει οικουμενικά θέματα σ’ ένα απολαυστικό, εκπληκτικά κινηματογραφημένο δράμα, για ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι, που εκδίδει τη δικιά του εφημερίδα σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό...Η ταινία είναι άψογη από τεχνικής πλευράς, με εξαίρετη φωτογραφία των γραφικών πέτρινων σπιτιών και των ορεινών τοπίων. Η πρωτότυπη και φολκλορική μουσική εντάσσεται απαλά στη δράση. Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές, προπάντων αυτές των παιδιών."
Variety
"H νότια Ευρώπη, εκπροσωπείται φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου από την ελληνική ταινία Ο Ψύλλος. Ταινία-ντεμπούτο του σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου! Σινεμά σε υψηλό αισθητικό επίπεδο, που συλλαμβάνει την πνιγηρή στενότητα ενός ελληνικού χωριού, στα τέλη της δεκαετίας του ’60."
Film-Dienst
"Ένα νέο ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο Δημήτρης Σπύρου, που με καθαρά προσωπικό στυλ σκηνοθέτησε τον Ψύλλο. Η ταινία μας δείχνει με πόσο ακλόνητη πίστη πραγματοποιεί ένα δωδεκάχρονο αγόρι το όνειρό του..."
Deutsche Tagespost
Βραβεία-Διακρίσεις
- Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για παιδιά του 2018
- Υποψηφιότητα της Κένυας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Carthage Film Festival 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Emden International Film Festival 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Hamburg Film Festival 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Zanzibar International Film Festival 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Zlín International Film Festival for Children and Youth 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, KinoKino - International Film Festival for Children
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κοινού, Children's Film Festival Seattle
- Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Edinburgh International Film Festival 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Οικουμενικής Επιτροπής , Zlín International Film Festival for Children and Youth 2018
- Βραβείο Καλύτερης Αφρικανικής Ταινίας, Africa Magic Viewers Choice Awards 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ανατολικής Αφρικής, Zanzibar International Film Festival 2018
- Βραβείο ECFA, Kristiansand International Children's Film Festival 2018
- Βραβείο ECFA, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ειδικής Επιτροπής, Molodist International Film Festival 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κοινού, Cinetopia Film Festival 2018
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νεανικής Κριτικής Επιτροπής, Minneapolis St. Paul International Film Festival 2018
- Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες», Olympia International Film Festival for Children and Young People 2018
- Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2018
- Βραβείο Καλλιτεχνικής Τόλμης, Durban International Film Festival 2018
- Εύφημη Μνεία, Kino W Trampkach (Cinema in Sneakers Film Festival for Children and Youth) 2018
και συνολικά περισσότερα από 50 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ!