Οδηγοί Μελέτης

 μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία με σαφείς εκπαιδευτικές διαστάσεις

Πώς γίνονται οι προβολές των ταινιών της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης του Νεανικού Πλάνου;

Προβολές για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς

Το Νεανικό Πλάνο συγκροτεί την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του, μοναδική του είδους της στην Ελλάδα, επιλέγοντας βραβευμένες ταινίες για παιδιά και νέους απ’ όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια προμηθεύεται τα δικαιώματα προβολής τους σε εκπαιδευτικό πλαίσιο στην Ελλάδα (ή και την Κύπρο). Αυτό έχει ένα υψηλό κόστος κάθε χρόνο.

Για να φτάσουν οι ταινίες στο φυσικό τους κοινό, το Νεανικό Πλάνο, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα σχολεία ή εκπαιδευτικούς, οργανώνει φυσικές προβολές ταινιών σε κινηματογράφους.

Παράλληλα, το Νεανικό Πλάνο παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακών προβολών, μέσω σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για μεγαλύτερο κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων ενός σχολείου, είτε ανά τμήμα στην κάθε σχολική τάξη, είτε, τέλος, μέσω τηλεκπαίδευσης με εξατομικευμένη ψηφιακή πρόσβαση στις ταινίες για κάθε μαθητή/μαθήτρια.

Σε όλες τους τις μορφές, οι προβολές των ταινιών συνοδεύονται από καινοτόμους διαδραστικούς Ψηφιακούς Οδηγούς Μελέτης Ταινιών για χρήση στη σχολική τάξη, πριν και κυρίως μετά την προβολή της ταινίας. Επιπλέον, στις φυσικές προβολές κατά κανόνα παρίσταται εξειδικευμένος συνεργάτης του Νεανικού Πλάνου, ο οποίος προλογίζει την ταινία και συζητά με το κοινό μετά το πέρας της.

Τέλος, οι ταινίες ενοικιάζονται σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς που επιθυμούν να διοργανώσουν ανεξάρτητες φυσικές προβολές, με μειωμένη τιμή καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η διεκπεραίωση αυτών των προβολών, αναλόγως των περιστάσεων, μπορεί να γίνει και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.

Τιμολογιακή πολιτική προβολών

Η αρχική προμήθεια και διατήρηση των δικαιωμάτων των ταινιών έχει σημαντικό κόστος. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο οι ταινίες να διατίθενται δωρεάν στα σχολεία. Εξάλλου, κάτι τέτοιο θα καταστρατηγούσε τα δικαιώματα που διατηρούν επί των ταινιών οι δημιουργοί τους σε όλα τα επίπεδα και θα υπονόμευε την ίδια τη δυνατότητα του κινηματογραφικού κλάδου να γυρίζει κι άλλες ταινίες. Έτσι:

  • Οι φυσικές προβολές σε κινηματογράφους που διοργανώνει το Νεανικό Πλάνο γίνονται με μειωμένο εισιτήριο ανά θεατή, το οποίο καλύπτει κατά βάση τα κόστη της ταινίας και της κινηματογραφικής αίθουσας.
  • Οι προβολές για σχολεία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας χρεώνονται ανά σχολείο ή, αν ενδιαφέρεται μόνο ένα σχολικό τμήμα, ανά σχολικό τμήμα.
  • Οι ανεξάρτητες φυσικές προβολές τρίτων φορέων γίνονται με μειωμένη ενιαία χρέωση, ανάλογα με τον φορέα, τον χώρο και το μέγεθος του κοινού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η πρόσβαση στους Ψηφιακούς Οδηγούς Μελέτης παρέχεται δωρεάν.

Δωρεάν προβολές

Το Νεανικό Πλάνο είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και γνωρίζει καλά ότι υπάρχει κοινό το οποίο θέλει να παρακολουθήσει τις ταινίες της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης, αλλά δεν έχει τους απαραίτητους πόρους. Γι’ αυτό διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από διάφορους φορείς, οι οποίες επιτρέπουν την κάλυψη των εξόδων των προβολών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 70 δωρεάν προβολές για σχολεία κατά το β’ εξάμηνο του 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος “Όλοι στο Κάδρο”, που έληξε στις 31/12/2020.

Για το 2021, αναμένεται να υπάρχει δυνατότητα δωρεάν προβολών σε επιλεγμένα σχολεία (κυρίως απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας και υποβαθμισμένων περιοχών αστικών κέντρων). Όταν αυτή εξασφαλιστεί, θα γίνει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Ιδιωτικές προβολές

Οι ταινίες της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης αυτή τη στιγμή δεν παρέχονται για μεμονωμένες ιδιωτικές προβολές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Νεανικό Πλάνο, Ρόδου 18, Αθήνα, Τ.Κ. 112 52 - τηλ. 2108664470 - E-mail neanikoplano@gmail.com

Copyright © 2020 Νεανικό Πλάνο - Οδηγοί Μελέτης