ΥΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2: Φως και Χρώμα
4.1. Ιδιότητες του φωτός
Πέρα από την ένταση του, το φως μπορεί να είναι σκληρό ή μαλακό, όπως το ηλιακό φως με λιακάδα ή με συννεφιά.
Κοντράστ ονομάζουμε την αντίθεση μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών σημείων στην εικόνα μας. Όταν είναι ήπια λέμε ότι έχουμε μια εικόνα με χαμηλό κοντράστ, ενώ όταν είναι έντονη έχουμε υψηλό κοντράστ.
Το φως μπορεί να μην προέρχεται απευθείας από την φωτιστική πηγή αλλά να είναι ανακλώμενο, με τη χρήση ενός ρεφλεκτέρ που βοηθάει να φωτίσουμε τα σκιερά σημεία που δεν θέλουμε να βγουν τελείως μαύρα.
Ένας τρόπος να ελέγξεις το φως είναι να βάλεις ρυζόχαρτα μπροστά του για να διαχέεται και να είναι πιο απαλό.
Σκληρό φως (υψηλό κοντράστ) και μαλακό φως (χαμηλό κοντράστ).
Το ηλιακό φως αντιστοιχεί σε 5.500°Κ, που το αποδίδουν λευκό με τη σχετική ρύθμιση στην κάμερα μας.
4.2. Θερμοκρασία χρώματος
Το ηλιακό φως αντιστοιχεί σε 5.500 βαθμούς Kelvin, που σημαίνει ότι μια κάμερα που έχει ρυθμίσει το White Balance της στο σηματάκι με τον ήλιο αντιλαμβάνεται το ηλιακό φως ως λευκό.
Η συννεφιά φτάνει τα 7.500º Kelvin και θεωρείται πιο ψυχρή.
Το φως μιας κοινής λάμπας είναι πολύ πιο θερμό (3.600º Kelvin), με το φως των κεριών να είναι ακόμα θερμότερο (<3.000º Kelvin).
Αν ξεχάσουμε να αλλάξουμε τη σχετική ρύθμιση, ό,τι τραβήξουμε σε εσωτερικό χώρο με τεχνητό φωτισμό θα βγει πορτοκαλί, ενώ αν ρυθμίσουμε την κάμερα για χαμηλή θερμοκρασία χρώματος, το ηλιακό φως που μπαίνει από το παράθυρο θα φαίνεται γαλάζιο στην εικόνα μας.
4.3. Φωτιστικά σώματα
Τα LED καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και όταν είναι πολλά μαζί έχουν επαρκή απόδοση για να γυριστεί μια σκηνή με επαγγελματικό φωτισμό.
Προσοχή στις λάμπες φθορισμού, η συχνότητα με την οποία τρεμοσβήνουν μπορεί να μην είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι, αλλά να καταγραφεί στην κάμερα με ένα ενοχλητικό flicker που θα καταστρέψει τη σκηνή.
Τα φώτα LED (light emitting diode) αποδίδουν πολύ φως με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.
24 καρέ το δευτερόλεπτο δίνουν την ψευδαίσθηση της ομαλής κίνησης.
4.4. Κινούμενη εικόνα
Η κινούμενη εικόνα είναι μία σειρά από φωτογραφίες που διαδέχονται η μία την άλλη με μεγάλη ταχύτητα.
Κάθε τέτοια φωτογραφία λέγεται «καρέ», και είναι η απολύτως μικρότερη μονάδα μέτρησης ενός οποιουδήποτε οπτικοακουστικού έργου.
Όταν προβάλλονται περισσότερα από 10 καρέ το δευτερόλεπτο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρατεί το καθένα τους για ένα μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου παραπάνω, και αυτό το φαινόμενο το ονομάζουμε μετείκασμα.
Στα 24 καρέ το δευτερόλεπτο (fps), αυτό που βλέπουμε είναι κινούμενες εικόνες με ομαλή ροή. Ο κινηματογράφος είναι λοιπόν μια ψευδαίσθηση.
4.5. Συμπληρωματικές συμβουλές (tips)
Ένας τρόπος να αποφύγετε το σκληρό ηλιακό φως είναι να τοποθετήσετε τη δράση σας στη σκιά, φροντίζοντας ωστόσο να μην έχετε υπερβολικά φωτεινά στοιχεία στο κάδρο σας γιατί θα βγουν υπερεκτεθειμένα σε βαθμό που θα «καίγονται».
Σε εσωτερικό χώρο, μπορείτε να ελέγξετε τον φυσικό φωτισμό που μπαίνει από τα παράθυρα με κουρτίνες που θα μαλακώσουν το φως. Προσοχή να μην είναι βαριές για να μη σκοτεινιάσει πολύ η εικόνα σας, και να είναι λευκές για να μην αλλοιώσουν τη θερμοκρασία χρώματος του φωτός.
Χρησιμοποιήστε ένα λευκό χαρτόνι ή ένα μεγάλο κομμάτι φελιζόλ για αυτοσχέδιο ρεφλεκτέρ που θα γεμίσει με ανακλώμενο φως τα σκιερά μέρη του θέματος σας.
Δοκιμάστε να βάλετε χρωματιστές λάμπες ή ζελατίνες σε φώτα, προκειμένου να εξισορροπήσετε τις φωτιστικές σας πηγές ή να φτιάξετε μια πολύχρωμη ατμόσφαιρα.